torstai 17. toukokuuta 2012

Kesä ja kasvisruoka!

Heti alkuun; muiden ruokailutottumukset eivät kuulu minulle ja en moralisoi tai demonisoi lihansyömistä. Olen kyllä sitä mieltä, että ihmiset syövät aivan liikaa lihaa ja mielestäni on turhaa opettaa lapset siihen, että joka ateriaan kuuluu liha, mutta jokainen tehköön omat ratkaisunsa ja syököön sitä, mikä itselle maistuu, asia ei minulle kuulu. Piste.
Koska ruuasta keskusteleminen on nykyään verrattavissa siihen, että puhuisi uskonnosta tai politiikasta en halua provosoida nyt ketään, vaan kertoa miten omalta lautaselta väheni liha ja samalla jakaa hyvän kasvisruokavinkin, jee! (Okei, kuulostaa ehkä nyt vähän en-muka-provosoi-provosoivalta, mutta tuleva ruokaohje on sovellettavissa myös liharuuaksi, jos niikseen tykkää!)

Oma hyvin kasvispainotteinen ruokavalioni (iltalehti muuten kertoi, että kysymys on fleksitarismista; fleksitaristi syö siis satunnaisesti lihaa. Minulle maistuvat kyllä riista ja kala) lähti käyntiin siitä, että päätimme viime kesänä O-P:n kanssa opetella tekemään enemmän kasvisruokaa. Alkuun kasvisruokaa syntyi ehkä kerran viikossa, myöhemmin aina kokatessa. Intoa tietenkin lisäsi se, että kesällä kotimaisia kasviksia saa superhalvalla! Sittemmin liha onkin jäänyt kauppojenhyllyille- osittain puolivahingossa, kasvissyönti vain vei mennessään. Hankalinta lihasta luopumisessa oli se, että piti opetella tekemään uusia ruokia. Ennen pystyi aina ostamaan niitä broilerin fileesuikaleita tai jauhelihaa ja kokkaamaan siitä jotain nopeasti, nyt piti keksiä uudet helpot ruuat. Ja taitojen ja mielikuvituksen karttuessa niitä uusia ruokia onkin syntynyt, tässä vihjeet yhteen hyvään ja helppoon kasvisruokaan. :) Niin ja mikäli soijasuikaleet eivät maistu niin luulisin, että kana sopii tähän yhtälailla. Suosittelen kuitenkin antamaan kasvisruualle silloin tällöin mahdollisuuden!

Tarvitset:
Kesäkurpitsan (meille on riittänyt yksi hyvin, kesällä tietty kesäkurpitsat saattavat olla ihan jättisuuria, joten yksi voi olla helposti liikaakin)
Porkkanoita
Paprikaa (värillä ei väliä, mikä sinulle parhaiten maistuu)
Sipulia (jos valkosipuli maistuu niin tietenkin myös sitä)
Soijasuikaleita (tai soijapaloja tai soijahiutaleita)
Couscousia
(+mausteet ja oliiviöljy)


Valmiiksi pilkottuja herkkuja, namnamnam! Tiedän, että nää epäilyttää monia. Rohkeasti kokeilemaan!

Siivuta kesäkurpitsat, leikkaa porkkanoista tikkuja, pilko sipulit ja paprikat. Määrällä ei mielestäni ole väliä, kasvisten määrän voi mitoittaa syöjien määrän ja oman mielen mukaan.

Mikäli pannuja on käytössä vain yksi kannattaa soijasuikaleet valmistaa ensin. Pannulla siis kiehautetaan vettä, johon heitetään soijasuikaleet mukaan (1 osa suikaleita, 2 osaa vettä; me laitettiin tänään kahdelle ihmiselle 3dl soijasuikaleita, eli pannulle laitettiin kiehumaan 6dl vettä). Kiehuvaan veteen heitetään siis ne soijasuikaleet, pyöritellään välillä paistolastalla. Kun suikaleet näyttävät tarpeeksi turvonneilta niin ylimääräisen veden voi kaataa pannulta pois.


Jos nää näytti pussissa epäilyttäviltä, niin nyt ne vasta epäilyttäviltä näyttäkin! 

 Lisää pannulle öljyä ja sipulit ja paistele. Me ollaan tehty myös niin, että suikaleet paistetaan ja maustetaan ensin valmiiksi, laitetaan sivuun erilliselle lautaselle ja lisätään takaisin pannulle vasta lopuksi, tällöin siis sipulit paistetaan vasta soijasuikaleiden jälkeen. Keinot ovat siis monet!Sipulit mukaan! Ne siis voi paistaa soijasuikaleiden kanssa tai erikseen.

Soijasuikaleita kannattaa maustaa jollain, ovat muuten melko mauttomia. Itse heitämme pannulle mukaan soijakastiketta, pippuria ja paprikajauhetta.


Maustamisen pyhä kolminaisuus. Pippurit tietenkin myllystä!


Sipulien jälkeen pannulle pääsevät porkkanat, joiden kypsymisaika on kesäkurpitsaa ja paprikaa pidempi. Paistele hetki, lisää sen jälkeen paprika, paistele jälleen hetki ja lopuksi lisää mukaan kesäkurpitsat. Näin porkkanat saavat kypsyä tarpeeksi. Kuten edellä mainitsin, paistetut ja maustetut soijasuikaleet voi myös siirtää erilliselle apulautaselle ja lisätä vasta lopuksi takaisin pannulle- eivät varmasti kärtsää. Kuten ehkä kirjoituksestani huomaa mitään tarkkoja minuuttiaikoja ei ole, oman silmän ja vainun mukaan siis mennään. :)


Kohta on valmista...

Couscousin voi helposti turvottaa erillisessä kattilassa. Pakkauksen kyljestä löytyy ohje, jossa kerrotaan paljon vettä ja couscousia tarvitaan x määrälle ruokailijoita. 2dl couscousia voi tuntua todella pieneltä määrältä kahdelle aikuiselle ruokailijalle, mutta trust me, se kyllä turpoaa ihmeen paljon! Kun ekalla kerralla tehtiin tätä kahdestaan kahdelle tein couscousia neljälle (eli 4dl) ja sitä olikin sitten aivan liikaa..


Vesi siis kiehautetaan (kattilassa tai vedenkeittimessä) ja kaadetaan kattilaan ja sinne oikea määrä couscousia. Kansi päälle, odotellaan muutama minuutti ja tidii! Couscous on turvonnut ja valmista. Tähän menee siis vain muutama minuutti, eli voi hyvin tehdä siinä vaiheessa kun kasvikset ovat melkein paistuneet. Couscousin joukkoon voi heittää hieman voita tai öljyä- itse lorautan mukaan hieman oliiviöljyä kosteutta tuomaan. Lopuksi tämäkin lisätään pannulle ja sitten annetaan ruuan vielä miettiä ja hautua hetki ja valmista on! 


Kuiva couscous kattilassa. Päälle heitetään vettä ja kattilan kansi.


Muutamaa minuuttia myöhemmin. Turvotettu couscous, johon heitetty pari lorausta oliiviöljyä mukaan ja tietenkin sitten sekoiteltu.


Rakas ystävämme!


Kokki kolmoset vahtivat ruuanlaittoamme


Valmis!!


Ja koko komeus nautitaan raejuuston kanssa- voi olla hieman kuivaa muuten, eli raejuusto tuo hieman kosteutta ja sopii maunkin puolesta tähän loistavasti! Samalla tulee lisäannos proteiinia. :)Nam!

Eniten aikaahan tässä menee siihen, että ensin pilkkoo kaiken. Sen jälkeen homma käy melko jouhevasti, alle 30min menee koko hommaan.

4 kommenttia:

 1. Näyttää niin hyvältä, että pakko testata!

  VastaaPoista
 2. Se on! Rohkeesti vaan mausteita soijasuikaleisiin (tai kanaan) ettei jää kokonaisuus liian miedoksi. Toki couscousin lisäämisen jälkeen voi vielä vähän maistella ja jos maistuu liian miedolta niin laittaa joukkoon hieman lisää soijaa ja pippuria- chilikin varmasti toimii jos tulisempi maistuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oukidouki! Mulla lojuu kaapissa soijasuikaleita, mutten osaa käyttää niitä.. :D

   Poista
 3. Turvottaa vaan ja sitten paistelee ja maustaa. Sopii hyvin esimerkiksi wokkeihin. :)

  VastaaPoista