sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kovasikajuttu oli mielettömän kova juttu!

Maailmallakin jo mainetta niittänyt kotimainen dokumentti Kovasikajuttu ilmestyi juuri DVD:nä, mutta itse ehdin vasta nyt tarkastamaan kyseisen elokuvan elokuvateatterissa. Helsingin parhaita puolia on ehdottomasti se, että myös tällaiset köyhät ja hitaat ehtivät näkemään kiinnostavia elokuvia leffateatterissa, vaikkei heti silloin elokuvan ilmestymisen jälkeen näytökseen ehtisikään. Tai olisi varaa. Tai jotain.

Kovasikajuttu on siis dokumentti Pertti Kurikan Nimipäivät punkyhtyeestä. Nelihenkisen yhtyeen kaikki jäsenet ovat jollain tavalla kehitysvammaisia ja bändi on koottu kehitysvammaisille suunnatussa kulttuurityöpajassa. Yhyteen kitaristi Pertti Kurikka tekee yhtyeen sanoitukset yhdessä bändin laulajan Kari Aallon kanssa. Lisäksi yhtyeestä löytyy basisti Sami Helle ja rumpali Toni Välitalo.

Kovasikajuttu seuraa bändin uran kehittymistä, mutta valottaa myös kehitysvammaisten arkea tekemättä kenestäkään uhria. Media tarjoaa paljon viihdettä, jonka avulla rakennamme mielikuviamme maailmasta (vaikka tarjottu materiaali olisi fiktiivistä, niin tuskin sen vaikutusta voi kiistää) ja kehitysvammaiset ovat yksi ihmisryhmä, joka usein loistaa poissaolollaan. 2000-luvulla televisiosarjoihin ja elokuviin ilmestyivät homot, jotka ovat kasvaneet vähitellen marginaalisesta huomiota herättävästä ryhmästä mediamaailman peruskauraksi. Homous ei ole enää välttämättä sarjoissa tai elokuvissa juttu, vammaisuus ehkä on. Kovasikajuttu tuokin hienosti vammaisuuden katsojan käsiteltäväksi- jos omassa lähipiirissä ei ole kehitysvammaisuutta voi media olla ainoa kanava, joka valmentaa kohtaamaan kehitysvammaisia omassa elämässä.
Mutta kuten jo mainitsin, kehitysvammaisista ei tehdä tässä traagisia yhteiskunnan uhreja, vaan osoitetaan, että samalla lailla kuin muutkin, hekin voivat halutessaan pystyä vaikka mihin! Dokumentin kautta päästään kurkkaamaan myös sitä millaista elämää nämä miehet elävät ja miten tärkeitä heillekin perusasiat ovat; esimerkiksi itsenäisyys ja parisuhde.

"Leffa kertoo Pertti Kurikan Nimipäivistä... eli yhdestä keharista, joka laulaa punkkia ja kolmesta keharista jotka soittaa punkkia. Se kannattaa käydä kattomassa ja miettii et kannattaako kehareita vihata vai kannattaako niitä rakastaa ja kunnioittaa." Kari Aalto, Pertti Kurikan Nimipäivät

Kovasikajuttu jätti hyvän mielen ja onnistui naurattamaan katsojaansa monta kertaa. Vaikka itsekin kirjoitin tässä vammaisuudesta ja vaikka vammaisuus on varmasti yksi hyvin merkittävä tekijä siinä, miksi Pertti Kurikan Nimipäivistä haluttiin tehdä dokumentti, niin hitto, ei tässä nyt vaan siitä oo kyse, vaan myös siitä että Pertti Kurikan Nimipäivät on ihan hiton hyvä bändi! Tietenkin! Jos yhtye ei ole sinulle tuttu, voit aloittaa kuuntelemisen vaikka täältä. Ehdottomasti sellainen elokuva, jota suosittelen kaikille. Mieletöntä tekemisen meininkiä ja onnistumisen iloa. Ja myös sitä ihan tavallista arkea.


Pertti Kurikan Nimipäivät - Puhevika
(säv. ja san. Pertti Kurikka, sov. Kalle Pajamaa)

Saan syödä sikaruokaa hullujenhuoneella
Pidän turpani kiinni tai muuten saan puukosta
En halua pitää kesälomaa, en voi mennä kylään
Koska muuten kuuluu ääniä, pitää laittaa stereot hiljemmalle


Pertti on puhevammainen
Pertti ei saa kahvia
Pertti on CP-vammainen
Ei saa pitää diskoaEi kommentteja:

Lähetä kommentti