sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Rupu haltuun! Vieraita ja kasvispiirakkaa.

Nyt on asutettu Rupua yli viikko ja alkujärkytys alkaa tuntua vain kaukaiselta ikävältä muistolta. Tavarat ovat löytäneet paikkansa ja viimeiset laatikot on purettu.

Ruokailu"tila"


Lyhyt matka keittiöön

Dvd-hyllystä löytyvät kaksi ponia, jotka ovat kulkeneet mukanani ikuisuuden


Keittiöstä käytävää pitkin eteiseen...

Ruokailutilan vieressä on "työhuone"....

...Josta onkin ihan lyhyt matka "makuuhuoneeseen". Makuuhuone saattaa näyttää kovin ahtaalta ja ehkä hieman onkin sitä, mutta jotenkin tuo kirjahylly tekee tuosta "makkarista" ihanan suojaisan. Ja yöpöytäkin on kirjahyllyn takana piilossa, joten ei haittaa jos kirjat ja rasvapurkit on hujan hajan. Ei näytä sotkuiselta!

Yöpöytänurkka


Rupussa vietettiin eilen maailman nopeimpia ja samalla maailman pienempiä tupareita. Vaikka ihmisiä saapui paikalle vain kourallinen oli mukavaa, että yhtenä iltana oli seuraa! Paikalle saapuneet palkittiin kasvispiirakalla, joka syntyy jotenkin näin:

Ainekset:

Piirakan pohja:
200g margariinia/voita
2tl leivinjauhetta
6dl jauhoja
2 munaa
1,5dl ruokakermaa

Täyte:
Parsakaalia
Fetaa
Aurinkokuivattujatomaatteja
3 munaa
1 prk Valion kolmen juuston kermaa
Herbes de Provence yrttimaustetta (tai muita yrttejä, mikä nyt kellekkin maistuu)
Sitruunapippuria


Rasva kannattaa ottaa noin 20 minuuttia ennen leipomispuuhia huoneenlämpöön lämpiämään.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Jauhoseokseen lisätään pehmennyt (ei siis sulatettu!) rasva "nyppimällä", mitään vatkainta ei siis tarvita vaan rasva nypitään jauhojen joukkoon, tapahtuma näyttää suunnilleen tältä:


...ja lopputulos suunnilleen tältä:


Väliin mainos! Mikäli jauhoja kuluu taloudessa vähän kannattaa ehdottomasti suosia luomuvehnäjauhoja. Maksavat toki hieman enemmän kuin tavalliset jauhot, mutta eipä pääse talous kaatumaan, jos jauhoja menee vähitellen.


Parsakaalia kannattaa keittää hieman ennen sen nakkaamista piirakkaan. Olen kyllä mielestäni joskus laittanut mukaan myös ilman esikypsentämistä, mutta nyt kun oli vieraita tulossa piti pelata varman päälle.

Parsa kattilaan! Sit vaan keitellään niin pitkään, että kukinnot ovat suunnilleen kypsiä. Mikäli kotoa löytyy höyrytysritilä, niin se on loistava apukaveri tähän hommaan. Rupussa ei oo ritilää, Lahden kodista löytyy.


Tällä kertaa valutin myös aurinkotomaateista öljyä pois ennen niiden käyttämistä. Kupin päälle pikku siivilä ja tomaatit siihen odottamaan. Ylimääräistä öljyä valuu alla olevaan kuppiin. Tää on tietty makuasia, että miten öljyisistä tomaateista pitää.


Palataan kuitenkin takaisin pohjan tekemiseen! Kun jauhot ja rasva on nypitty yhteen lisätään joukkoon munat yksi kerrallaan (2kpl). Munien jälkeen laitetaan 1,5dl kermaa ja sekoitetaan tasaiseksi. Käsin edelleen. Eikä laiteta koko purkkia! Loppuliru menee täytteen joukkoon.

Valmis taikina painellaan sitten jauhoisin käsin pellille.

Valmis taikina

Pellille paineltuna


Pohjan päälle sitten ripotellaan tää esikeitetty ja pienemmäksi pilkottu parsakaali, aurinkotomaatit ja pilkottu feta, sekä mausteet.

Tää on miun ehdoton lempparifeta sillon ku laitan ruokaa. Salaattiin menee muutkin, mutta tää sopi loistavasti muuhunkin ruuanlaittoon.


Melkein valmista!

Näyttää kyllä jo aika hyvältä...

Jos jollekkin tuo Herbes de Provence ei oo tuttu niin sitä löytyy tämmösestä pussista:


Pohjan päälle tarvitaan vielä tietenkin kuorrute! Munat (3kpl) rikotaan johonkin kuppiin ja niiden rakenne vatkataan rikki. Joukkoon lisätään valion kolmen juuston kerma (noita makukermoja on toki muitakin, sieltä voi valkata sen, mikä saattais miellyttää itseä eniten) ja sen ylijääneen kerman loppu (kun pohjaan sitä kermaa meni 1,5dl ja purkissa on 2dl).
Ja sitten koko komeus kaadetaan piirakan päälle! Uuniin 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi.

Valmis!!Myös illan emäntä valmiina!

Khihi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti